Gezond tandvlees is de basis voor een gezonde mond – Tandartsenpraktijk Grave – Grave

Terug naar overzicht

Gezond tandvlees is de basis voor een gezonde mond

Iedereen weet dat het belangrijk is om voor je gebit te zorgen. Wat niet iedereen weet is dat het ook belangrijk is om voor je tandvlees te zorgen.

Bloeden bij poetsen

Tandvleesontsteking (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën zitten samen met etensrestjes en speeksel in het witte laagje (tandplak) dat op en tussen uw tanden en kiezen ontstaat. Als uw tandplak niet regelmatig weghaalt, raakt uw tandvlees geïrriteerd en kan het opzwellen en gaan bloeden bij het poetsen, stokeren of flossen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis, het eerste stadium van tandvleesontsteking.

Voorkom verlies van tanden en kiezen

Als er eenmaal verharde tandplak onder uw tandvlees zit, komt u daar zelf niet meer bij. Dat tandsteen moet u professioneel laten verwijderen door de preventie-assistent of mondhygiëniste om een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) te voorkomen. De tandvleesontsteking kan zich namelijk uitbreiden richting uw kaakbot, met gevolg het verlies van uw kaakbot rondom de wortels. Als parodontitis niet tijdig wordt behandeld, leidt deze vorm van tandvleesontsteking uiteindelijk tot spontaan verlies van uw tanden en kiezen.

Meer risico op andere aandoeningen

Het verlies van uw gebit is niet het enige risico van ongezond tandvlees. U heeft ook nog eens een grotere kans op het ontwikkelen of verergeren van aandoeningen zoals suikerziekte, beroerte en hart- en vaatziekten.

Volg de basisadviezen voor een gezonde mond op

Het voorkomen van tandvleesproblemen is daarom erg belangrijk. Doe dat door de basisadviezen voor een gezonde mond op te volgen: Poets 2 keer per dag 2 minuten bij voorkeur elektrisch en gebruik ook dagelijks stokertjes of ragertjes om ook de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te houden. Bij het poetsen, vergeet niet om de rand van uw tandvlees ook mee te nemen.

Sla controle bij uw tandarts niet over

Naast een dagelijkse goede mondverzorging is het tevens van belang om op uw eet- en drinkgedrag te letten en te stoppen met roken. En sla zeker in coronatijd de controles bij de tandarts of mondhygiëniste niet over. Neem ook bij twijfel over uw tandvlees of andere problemen gewoon contact op met onze praktijk.

Telefoon: 0486 473 585

Publicatiedatum: 07-05-2024